Thursday, March 3, 2011

Karnival MZLIC: Tribute untuk Semua

Alhamdulillah, setinggi kesyukuran aku ucapkan kepada Yang Maha Esa di atas kejayaan penganjuran Karnival Maher Zain Live in Concert yang berakhir pada Ahad lepas.Untuk rekod karnival ini adalah acara berkembar yang diadakan bersempena dengan Maher Zain Live in Concert.Sebagai karnival pertama yang dikendalikan sepenuhnya oleh Nasyeed.Com aku kira karnival ini disifatkan sebagai berjaya. Sebelum ini kami hanya buat karnival untuk pihak ketiga dan diberi peranan tertentu sahaja. Namun kali ini ianya nyata mencabar sebab hampir semuanya kami yang handle sendiri. Namun aku akui juga masih banyak kelemahan yang perlu kami perbaiki untuk masa-masa akan datang. 

Sebagai Pengarah Karnival aku bersyukur kerana dikurniakan sekumpulan teman-teman sekerja yang sungguh berdedikasi dan komited dalam menjalankan tugas yang diamanahkan. Mereka tidak mengenal erti penat dan letih walaupun pada hakikatnya mereka tidur pun tak cukup. Mereka juga saling membantu dan bekerjasama dalam menyelesaikan sebarang tugasan walaupun kadangkala ianya di luar bidang tugas mereka. Walaupun menerima tekanan dalam pelbagai bentuk, masing-masing masih boleh menguntum senyuman dan bekerja dengan tenang (ada gak la kenkadang tu kelam kabut dan tinggi suara sikit.. biasalah tu..huhu.. ). So kat sini aku nak kongsikan sedikit dengan korang semua tentang pengalaman aku bekerja dengan anggota-anggota team karnival yang sangat komited ini.
 • Ada 
  • Sejak dari zaman dia praktikal kat Nasyeed.Com lagi, seingat aku Ada tak pernah fail untuk deliver. Dan kali ini sekali lagi dia buktikan bahawa beliau yang sangat komited dalam bekerja. Ada sebenarnya attach kat Nasyeed.Com untuk projek ni dan dia ditugaskan untuk mengendalikan pengisian program di pentas karnival. Walaupun sibuk dengan tugasan terakhir di tempat kerja lamanya dan pada masa yang sama sibuk juga dengan persediaan ke tempat baru, dia masih mampu memberikan yang terbaik. Pemegang Ijazah dalam bidang event management UiTM ini aku kira telah memanfaatkan segala ilmu dan pengalaman yang ada untuk event kali ini. Daripada nak dapatkan peserta pertandingan, contact artist, call pengacara, liase dengan penganjur bersama, prepare hadiah, sijil dan sebagainya.Masa aku pegi hadiah untuk stage aritupun sempat lagi dia sambar Blackberry baru kat PAS.Keperluan kerja katanya. Pendek kata Ada ni mastermind stage Karnival. Kalau dia takde alamat kosonglah pentas tu. Thanks a lot Ada dan selamat mengembara (mengembara? nak tahu tanya la dia sendiri..huhu)
 • Cupie
  • Kalau Ada lebih kepada aktiviti pentas, Cupie pula mengetuai unit gerai. Dalam team karnival ni kami bahagi kepada dua iaitu unit gerai dan unit pentas. Kedua-dua unit ini pula disokong oleh unit PA System and lighting. Cupie bertanggungjawab untuk mendapatkan penggerai dan menjaga hal ehwal kebajikan mereka sepanjang karnival berlangsung. Ha, bunyi macam sikit tugasnya tapi percayalah ianya tak semudah itu. Dalam erti kata lain dia buat kerja-kerja marketing dan PR la. Nak dapatkan 50 penggerai untuk menyertai satu karnival bukanlah sesuatu yang senang. Namun alhamdulillah berkat kesabaran dan kesungguhannya, Cupie berjaya menempuh segala cabaran dengan tenang. Tahniah Cupie!
 • Lyn
  • Lyn merupakan seorang lagi sukarelawan yang membantu Nasyeed.Com untuk menampung kekurangan tenaga kerja. Dia pernah parktikal kat NC sebelum ini so dia macam dah faham dengan cara kerja kami. Lyn ditugaskan untuk membantu Cupie untuk urusan Gerai. Sepanjang karnival berlangsung aku tengok Lyn sangat rajin meronda gerai-gerai bagi memastikan kebajikan mereka terjaga. Dialah juga tempat untuk para penggerai mengadu sekiranya ada apa-apa masalah. Dan alhamdulillah segala aduan yang diterima berjaya ditangani dengan bantuan anggota team yang lain. Terima kasih Lyn..
 • Pyan, Panjang and Amir (The Practical Trio)
  • 3 jejaka ini juga adalah core character dalam team Karnival selain daripada tiga nama yang aku sebutkan di atas. Diorang ni sebenarnya sedang menjalani praktikal di NC dalam bahagian grafik. Namun penglibatan mereka dalam karnival ini menyerlahkan bakat-bakat lain yang terpendam dalam diri mereka. Pada masa yang sama aku rasa mereka bertuah sebab dapat experience terlibat dalam event besar bertaraf international ini.Tapi aku tak tahulah kot-kot mereka serik..huhuhu. Maklumlah, penat tu beb! Merekalah yang buat design, gantung signage, meronda gerai, ambik gambar, bantu bahagian stage, angkat meja dan bermacam lagi kerja lain. Pyan sebenarnya diletakkan dalam unit gerai untuk membantu Cupie manakala Amir dan Panjang aka Fendi pula ditugaskan untuk membantu Ada dalam aktiviti pentas. Aku harap mereka dapat memanfaatkan pengalaman yang mereka peroleh melalui karnival ini dalam karier mereka nanti. Syukran guys!
 • Aji &  Bob (Sound Engineer)
  • Aji sebagaimana biasa mengetuai team PA System dan Lighting yang dipasang di pentas karnival. Untuk rekod inilah kali pertama kami dapat menguji sepenuhnya aset Nasyeed.Com yang baru saja dibeli dalam sesebuah acara. Aji bekerja rapat dengan mentornya, Bob yang banyak membantu dalam soal-soal teknikal dan kejuruteraan bunyi. Alhamdulillah artis-artis yang membuat persembahan di tapak karnival berpuas hati nampaknya dengan kualiti sistem bunyi yang disediakan. Namun selain daripada menjalankan tugas hakiki berkaitan PA System dan Lighting, Aji & Associates turut membantu dalam banyak aspek lain khususnya soal teknikal. Congratulation to Aji and geng!
 • K-Own & Palie ( Technician & The Road Runner)
  • K-Own ditugaskan sebagai runner dalam karnival ini manakala Palie pula lebih menjurus kepada soal teknikal khususnya berkaitan bekalan elektrik, wiring dan yang 'sewaktu' dengannya. Namun oleh kerana Palie turut memiliki Motosikal, maka dia turut berperanan menjadi runner pada waktu-waktu tertentu. Bergerak menggunakan motosikal sebenarnya lebih mudah sebab takyah fikir sangat pasal parking. Kalau naik kereta  atau van memang ambil masa lama la sikit sebab nak cari parking. Cuma ada kalanya van terpaksa digunakan untuk membeli barang-barang yang agak 'besar' dari luar tapak karnival. K-Own di sebalik tugas hakiki sebagai runner, dia turut membantu Palie dalam hal ehwal teknikal. Banyak juga aduan-aduan berkaitan dengan bekalan elektrik, power trip dan lain-lain berjaya diselesaikan. Jazakallah buat anda berdua.
 • Mawi & Faiz ( Sanitation and Supply Engineer)
  • Mawi dan Faiz adalah 2 watak penting yang ditugaskan untuk memantau kerja-kerja pembersihan yang dibuat oleh kontraktor kebersihan di tapak karnival. Selain itu mereka juga bertanggungjawab untuk memastikan bekalan air dan elektrik sentiasa berada dalam tahap yang baik. Di tapak karnival kita menggunakan 2 genset dan 2 buah tangki air untuk menampung keperluan selain daripada sumber air dari paip kekal yang ada disediakan oleh pihak stadium. Sebagai "Penghulu" aku amat berpuas hati dengan tahap kebersihan tapak karnival. Cuma kami berhadapan sedikit masalah apabila tandas mobile diserbu hampir serentak oleh penonton sebelum mereka masuk ke stadium. Namun segalanya berjaya ditangani oleh mereka berdua. Gracias!
 • Pak Nuar, Asri & Pak Jaapor ( The All Rounder)
  • 3 watak ini boleh dikatakan sangat rajin dan ringan tulang. Mereka bertindak sebagai assistant dalam hampir semua perkara. Apabila kawasan karnival menghadapi masalah limpahan air hujan, merekalah yang bertanggungjawab 'menimba' air yang bertakung supaya tapak karnival tidak terus digenangi air. Walaupun aku tahu depa ni penat tapi aku tengok mereka ni tak pernah menolak apabila diminta tolong. Sikap ini amatlah wajar untuk kita contohi.
 • Nadhir & Walid ( Tukang Kata & Stage Crew)
  • Nadhir & Walid lebih sinonim dengan tugas-tugas teknikal di pentas. Diorang nilah membantu Ada membekalkan apa yang diperlukan oleh penyanyi atau pihak yang menggunakan pentas baik untuk pertandingan, nyanyian mahupun promosi. Pada masa yang sama nadir juga adakalanya bertindak sebagai tukang kata yakni DJ yang memberi makluman dan info kepada orang ramai terutamanya bila aku tak ade di 'konti'. Nadhir punya kelebihan menyusun dan membina ayat-ayat yang cantik bunyinya. Sebab tu bila dia bercakap adakalanya macam kita mendengar bacaan puisi walaupun sebenarnya dia hanya nak bagitahu kat orang ramai tentang kat mana nak redeem tiket. Walid dalam 'blur'2 dia pun, tetap komited ngan tugas. Ada sekali dia buat kami tergelak besar apabila bertanya tentang siapa yang nyanyi kat atas pentas yang dia lihat sebelum tu. Ironinya penyanyi yang diamksudkan itu ialah MAHER ZAIN! Oh Walid, tentu kecik hati Maher Zain, bila krew yang buat kerja untuk dia pun tak kenal siapa dia.. hahahaha.. Apapun terima kasih untuk anda berdua.
Ha itulah serba sedikit yang aku dapat kongsikan tentang kawan-kawan yang buat kerja dengan aku sepanjang Karnival Maher Zain Live In Concert. Sebenarnya memang ucapan terima kasih mahupun upah wang ringgit tidak mampu menandingi komitmen dan dedikasi semua tenaga kerja Karnival yang bekerjasama rapat dengan aku. Hanya Allah saja yang mampu membalasnya. Walau bagaimanapun aku tetap nak ucap setinggi-tinggi terima kasih buat korang semua. Semoga budaya kerja yang cemerlang ini dapat kita teruskan pada masa-masa yang akan datang. Jazakallahu Khairan Kathira!


p/s: gambar akan menyusul kemudian :)

2 comments:

Q'Lyana said...

Wah! abg Razin bgusnya penghargaan utk rakan2 sperjuangan yg sama2 bertungkus lumus untuk KMZLIC tu. Memang bekerja dengan abg.Razin best. Ketua terbaik. Rugi tak dapat join, klau tdk nama sy pn mesti ada kt atas tu hehehe :-) TAHNIAH UNTUK SEMUA.

Q'Lyana said...
This comment has been removed by a blog administrator.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...