Monday, April 20, 2009

Dah Lama tak Jalan-Jalan..

Aku rasa dah berbulan aku tak jenjalan dalam erti kata yang sebenar walaupun di hujung minggu. Selalunya kalau aku pergi mana-mana pun semuanya atas sebab kerja. Lagipun memang aku lebih suka "bertapa" di rumah dari merewang-rewang tanpa arah tujuan. Even kalau aku pegi shopping mall sekalipun aku akan terus beli barang yang aku nak dan bergegas pulang. Bagi aku nak window shopping semua ni membazir masa je.huhu.. Tapi semalam 19 April 2009, aku lepaskan gian jenjalan kat KL. Kebetulan pulak ada KL International Book Fair kt PWTC. Actually aku dah set ngan beberapa kengkawan lama untuk jumpa kat sana.

Lebih kurang pukul 10.15 pagi aku ambik mass kat apartment dia. Oleh sebab masing-masing tak sarapan lagi, kitorang pun singgah kat restoran sri ttdi. Aku makan nasi dagang dan pulut ikan kering yang memang aku gemar sejak kecik, mass pulak ambik bihun goreng. Ade la "sejeput" kot bihun yang dia ambik tu.Hmm.. jaga badan agaknya. Maklum la model sambilan la katakan.hehehe.. Baru aku nak menjamah nasi dagang yang enak tu Mass tanya "Itu apa abang razin?" sambil menunjuk ke arah pulut ikan kering. Lor rupanya dia tak pernah tengok makanan yang jadi kegemaran aku ni. Lalu aku pun berceritalah tentang hikayat pulut ikan kering sejak zaman cik siti wan kembang, zaman pendudukan jepun sehinggalah cara-cara membuatnya di zaman moden ini.Korang percaya ke apa yang aku cakap ni?? Hahaha... aku memain jela. Aku cuma cakap kat Mass nama makanan tu je. Aku sendiri pun tatau macam mana nak buat pulut tu. Yang aku tahu makan jela.huhu..

Lepas sarapan kami terus gerak ke KL. Sampai kat PWTC parking pulak penuh. Nasib baik la last-last dapat jugak parking space. Masuk je kawasan exhibition, aku tengok orang sangat ramai. Nak berjalan pun susah. Aku dan Mass mula meronda. Baru beberapa minit, aku terpandang sebuah buku yang dah lama aku cari. Tajuk dia "Islam dan Muzik" yang mana kandungannya ialah fatwa-fatwa berkenaan dengan muzik yang dikeluarkan oleh Mufti Kerajaan Brunei Darussalam. Dulu kat Nasyeed.Com memang ada buku ni tapi dah hilang entah ke mana. So kenalah aku beli balik. Masa kat gerai JAKIM pulak aku beli sebuah buku karangan Dr Yusuf Al Qaradhawi bertajuk "Seni Dalam Islam". Actually aku memang sedang berusaha mengumpul buku-buku berkaitan muzik dari perspektif Islam untuk dijadikan rujukan. Sebagai aktivis seni Islam aku rasa aku perlu punya pengetahuan tentang perkara-perkara sebegini. Kalau korang ada tahu kewujudan buku-buku macam tu bagitaulah aku ye.

Masa aku dan Mass singgah di gerai Hijjaz, pengunjung sangat ramai. Diorang tengah promote buku pasal NikMadihah, pelajar cemerlang SPM yang hebat tu. Aku pun respect habis kat dia. Walaupun dalam kesusahan, dia masih boleh berjaya dengan flying colours! "Siapa ni bang? Tunang ek?" Shima menyapa bila melihat aku dan Mass. "Ooo.. bertunang tak bagi tau!" Aku hanya tersenyum mendengar pertanyaan tu seraya membalas "Ini Mass awek abang yang paling bongsu..hehehe... takdelah ini officemate abang la!" Shima tergelak dengar respon aku. Then aku sempat juga menyapa Abai Os, David dan Abang Os. Takleh nak cakap lama-lama sebab diorang sibuk melayan pelanggan. Abai bagitahu aku Tuan Guru Nik Abd Aziz baru je masuk satu dewan yang berhampiran gerai hijjaz untuk pelancaran buku tentang isteri kesayangannya berjudul "Bidadari Dari Timur". Bila kami masuk, dewan tu penuh sesak. Aku sempat jumpa dan menyapa beberapa kenalan yang turut sama dalam majlis tu. Antaranya Ana ex-staff Saba Islamic Media dan seorang peserta saringan akhir AN Tv9. Aku juga nampak Intan Abdullah, wartawan harakah yang aku kenal masa Nisa' Games dulu cuma aku tak sempat nak tegur dia.

Habis je majlis aku dan mass teruskan rondaan kami. Semua level kami pergi. Masa kat tingkat atas aku jumpa Yosman, classmate aku zaman MBA. Dia jaga gerai UTM. Sempat juga sembang-sembang tentang peluang business yang aku boleh buat dengan UTM. Kami berhenti penat seketika sambil menjamah ais krim. Kitorang lepak kat depan stage dan tengok persembahan sajak daripada warga UPSI. Then kami ke gerai Anbakri Publika iaitu penerbit kepada buku yang dilancarkan Tok Guru Nik Aziz tadi untuk jumpa kawan kami Rabiatul Adawiyah @ Bee. Actually, dia nak sangat jumpa Mass. Lama la jugak kitorang borak. Aku pun tak lepaskan peluang beli buku tu.Oleh kerana gerai tu sebelah je gerai Inteam, so aku pun sempat menyapa dan borak ngan warga Inteam Records antaranya Hazamin, Shah, Abang Ito, Frizdan dan lain-lain. Sebelum pulang kami sekali lagi singgah di gerai Hijjaz. Kali ni Abang Isman dan Muadz pun ada. "Bila Razin nak masuk minang?" tetiba Abg Isman mengusik Mass."Ko jangan lambat Zin, melepas nanti..." Aku pun selamba respon, "Camne nak masuk bang, quotation dia tak keluarkan lagi.. " Abg Isman tergelak mendengar jawapan aku. Abang Isman bagitau kat aku yang dia nak ke Mekah esok untuk menunaikan umrah.

Aku dan Mass meninggalkan PWTC lebih kurang pukul 3.30 petang. On the way balik Shah Alam kami singgah pulak di Mid Valley. Perut pun lapar jadi lepas solat zohor kami makan kat Domino's Pizza. Then kitorang jenjalan kejap pastu terus balik. Sampai kat Shah Alam lebih kurang pukul 6.30 petang. Lepas hantar Mass, aku terus balik rumah. Hmm.. penat betul rasanya. Walaupun penat sekali sekala jenjalan macam ni best jugak!

1 comment:

puteri said...

sy nmpk abg rzin ms book fair hri ni.. ms tu dkt buku2.. erm.. telaga biru kot?

tp xg tgo pon. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...