Friday, February 13, 2009

Sukanya Dier..

Aku baru je balik ofis. Tadi aku ke Jabatan Mufti dengan Mass, settlekan pasal wording untuk sajak dan syair untuk persembahan sempena Sambutan Maulidurrasul peringkat Selangor. Aku puji cara Jabatan Agama Islam Selangor yang teliti soal pemilihan bahan untuk persembahan terutamanya melibatkan acara-acara rasmi kerajaan negeri. Lagu-lagu nasyid juga dipilih dengan teliti terutamanya dari sudut liriknya. Lagu nasyid yang berkaitan dengan sejarah dan sirah aku tengok yang selalunya sangkut terutamanya kisah-kisah Israiliyat atau cerita yang diragui sumbernya. Yang buat tapisan pun bukan pegawai biasa. Tadi pun kami jumpa Dato Timbalan Mufti sendiri.

Sebelum aku keluar ofis tadi, budak-budak kat ofis dah kecoh Majalah Nur bulan Mac dah keluar. Bukannya apa Nur kali ni special sikit sebab Mass yang jadi cover girl. Kiranya dia terpilih la untuk pertandingan pencarian covergirl Nur tu. Lebih kurang pukul 4.30 petang aku dan Mass bergerak ke Jabatan Mufti. "Abang Razin jom aa pi kedai dulu beli Majalah Nur tu", Mass bersuara. Aku yang ketika tu baru je nak masuk kereta pun membalas, "Rilek la, lepas pegi Jabatan Mufti kita pegi la beli. Tak larinya majalah tu." Mass nampaknya begitu teruja. Ye lah orang dapat jadi cover girl mestilah seronok. Bukan semua orang dapat peluang macam tu. Aku yang dah ada 3 album pun tak pernah dapat cover page. Tapi ta pelik la sebab aku bukan handsome pun. Manis tu ada la...hahahaha...Muka yang mengisi cover page ni kena la cantik dan handsome. Kalau tak, kirim salam jelah..huhu..

Aku ngan Mass kat Pejabat Timbalan Mufti lebih kurang 10 minit je. Lepas semuanya settle, kami terus ke Seksyen 2 untuk cari majalah tu. Turun je dari kereta, aku dan Mass terus ke kedai runcit Rahmat yang agak famous di kalangan student UiTM zaman batch aku dulu. Masa berjalan tu aku perasan ade beberapa pasang mata yang dok usha kami. Aku balas pandangan mereka dengan senyuman dan senyuman aku tu berbalas. Masuk je kedai Rahmat, aku ngan Mas terus cari Majalah Nur kat tapi tak jumpa. Sedang aku buat "scanning" kali kedua ada suara menyapa, " Abang Razin, buat apa kat sini?".. Kebetulan lepas je dia menyapa aku terus terpandang Majalah Nur kat rak. " Abang cari ni.." sambil aku menunjukkan Majalah Nur yang aku pegang."Oooo..." jawap mamat sorang. Aku terus je bagi majalah yang baru aku jumpa tu kat Mass. Mula-mula aku tak dapat recall siapa yang sebenarnya mamat 2-3 orang yang tegur aku ni. Then baru lah aku perasan, diorang ni kalau tak silap aku JPK Kolej Perindu yang aku jumpa minggu lepas.

"Siapa ni bang? kenalkan la..", "Ooo.. ni kawan abg, Kak Mas. Dia kat Nasyeed.Com gak. Dia jadi cover girl majalah ni. Tu yang beli sampai 3 tu." jawapku menghilangkan kehairanan mereka. Tiba-tiba keluar soalan nakal,"Ooo.. ni kira bakal orang rumah la yer?" "Buat masa ni no komen..hehe" jawap aku sambil tersenyum. Mass menyampuk,"Kitorang ni kawan je..hehehe"... "Ala kak, semua artis cakap macam tu...hehehe" balas diorang. "Bang, jangan lupa bawak akak sekali time show nanti." Aku membalas "Insya Allah". Actually 14 Mac nanti, aku ada show kat UiTM sempena Festival Nasyid UiTM. "Ok bang pegi dulu", diorang meminta diri.Sambil bersalaman aku membalas, "Jumpa nanti ye.."

Masa kat kaunter pulak sekali lagi aku ditegur, "Banyak beli majalah?". Aku selamba membalas "Tu ha, muka dia kat cover majalah tu". Mass tersenyum. Brother yang jaga kaunter tu pun ambik majalah dan menilik. "A ah, betul la". Mass selamba je ambik handphone dia dan mintak aku ambik gambar dia berposing dengan majalah Nur kat dalam Kedai Rahmat tu. "Sukanye dier..." hatiku berbisik. Layan jelah. Orang tengah happy ni kena support. Aku pun tumpang gembira sekali bila tengok kengkawan happy.

Masuk je kereta aku hidupkan enjin, pasang aircond segala tapi kereta tak bergerak jugak. Bukannya apa, sebab masing-masing dok belek majalah baca interview cover girl tu sambil menyedut air kotak di tangan. Habis baca aku terus memandu pulang tapi Mass kat sebelah aku masih tak abis-abis baca interview dia. Then dia call mama dia, abang dia, dan ada lagi la beberapa sedara mara dan teman rapat dia (agaknya la). Aku hanya mendengar je perbualan rancak mereka sambil memandu.huhu.. Happy betul dia nampaknya.. Sampai je kat ofis, geng-geng ofis pulak kecoh. Semua pakat nak tengok gambar Mass kat Majalah Nur. Kira memang selebriti habis Mass hari ni..huhu

Namun dalam keriangan tu, ada juga berita sedih yang kami hadapi hari tu. Aji Wildan kehilangan nenda tercinta subuh tadi. Aku, Abang Zaidi dan Zul sempat menziarahi keluarganya dan bersama-sama menunaikan solat jenazah di Meru. Hari ni juga hari terakhir technician studio Nasyeed.Com yakni Alang bertugas ni. Dia akan berhijrah ke tempat kerja baru. Aku doakan Alang aka Wafiz akan suksess di tempat baru nanti.Amin..


5 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah...

Anonymous said...

alhamdulillah..dah ada calon..mkn ns minyak jgn lupa jemput..

tokjeng said...

Amin, insya allah..huhu

ulfa said...

abg razin, ehem2 ngan kak mass ke? yes, best r klo tgok abg razin ngan kak mass menjadi?huhuhuhu, ape salahnye kan....kan...kan...kan

tokjeng said...

Memang tak salah..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...