Friday, September 20, 2013

Nasyid @ Persada : Takkan Berpaling Dari-Mu oleh Pedoman 2

Melihat kepada posting sebelum ini, nampaknya dah lebih 3 bulan saya tak menulis sebarang coretan di sini. Nak menulis ni mungkin senang bagi sesetengah orang tapi bagi saya yang hanya menulis secara suka-suka, soal mood dan momentum sangat penting untuk menggerakkan jari jemari manaip apa yang terlintas di benak fikiran. Namun sedar tak sedar, saya dah berjaya menjadi kolumnis di majalah Dara.Com terbitan Karangkraf sejak 2005. Pergh! Lama jugak tu! Sampai saya pun dah tak ingat berapa orang editor wartawan yang bertukar ganti namun alhamdulillah kolum Bro Razin masih bertahan sehingga masuk tahun ke-8.

Inilah dia Pedoman 2
Oklah, sebenarnya bukan pasal babak dunia penulisan saya yang ingin saya kongsikan hari ini. Sebagaimana biasa kalau korang perasan la, setiap kali saya berhenti lama menulis di sini, posting pertama saya selepas itu akan berkisarkan tentang lagu and mostly nasyid of course. Pada era kemuncak kegemilangan irama nasyid kontemporari yakni sekitar penghujung tahun 90-an dan awal millenium, artis-artis pop juga berlumba-lumba menerbitkan album nasyid atau lagu berunsur ketuhanan. Salah satu yang agak melekat dalam ingatan saya adalah kumpulan Pedoman yang dianggotai penyanyi yang popular pada era 80-an iaitu Ebby Saiful, Ahmad Fauzee, Syed Sobrie dan Nasseir Wahab.
Wan Ajaib

Nampaknya tahun ini Pedoman kembali dengan single terbaru mereka berjudul Takkan Berpaling Dari-Mu.Cuma kali ini ada tambahan seorang ahli baru iaitu Dato Shah Reza. Sebenarnya saya mengetahui kewujudan karya baru dari Pedoman yang kini dikenali dengan nama Pedoman 2 secara tidak sengaja. Ketika berjalan bersama isteri mencari dewan di sebuah hotel di Bukit Bintang untuk menghadiri majlis iftar, kami terserempak dengan sahabat lama saya yang kini menjadi penyampai Suria FM iaitu Wan Ajaib. " Nok gi launching Pedoman jugok ko? " tanya Wan Ajaib. " Oh dok, kawe ado majlis lain,"jawab saya. Saya dan Awae ( Wan Ajaib) pernah berkongsi pentas nasyid bersama. Tak silap saya dia pernah menganggotai kumpulan nasyid The Young Muslims. Apapun mendengar single terbaru Pedoman ini seolah-olah membawa kita kembali ke era 80-an. Saya sangat respect penyanyi era itu. Suara mereka memang merdu dan mantap. Tak seperti penyanyi hari ini yang banyk dibantu oleh hardware dan software untuk memerdukan suara.Buktinya anda boleh dengarkan sendiri suara mereka ini yang masih punya aura tersendiri walaupun sudah agak berumur.Selamat menonton!No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...