Saturday, June 15, 2013

Pintu Jihad Telah Dibuka untuk Bumi Syria!

Sebagaimana yang diisytiharkan oleh Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia, Dr Yusuf Al Qaradhawi baru-baru ini, umat Islam di seluruh dunia berhimpun pada hari ini 14 Jun 2013 sebagai Hari Untuk Syria. Di Kuala Lumpur sendiri Dewan Pemuda PAS Malaysia mengetuai himpunan yang turut disertai NGO Islam seperti ABIM, Muslim Care, Gamis dan lain-lain serta ribuan umat Islam untuk menyatakan bantahan terhadap kekejaman Bashar Al Assad terhadap rakyat sunni Syria. Memorendum yang cuba dihantar kepada Kedutaan Syria walau bagaimanapun enggan diterima oleh pihak kedutaan.Begitulah angkuhnya kerajaan syiah Syria.


Sementara itu di Kaherah, para ulamak Islam sedunia telah berhimpun untuk mencapai satu resolusi yang bakal membawa kepada satu tindakan konkrit untuk membela saudara-saudara kita di Syria. Dalam muktamar itu juga, Dr Sofwat Hijazi turut mengumumkan pembentukan Batalion Jihad Ulamak Ummah yang akan turun ke medan jihad menentang Bashaar Al Asaad serta sekutunya, Esok pula 15 Jun 2013, Presiden Mesir Dr Mohamed Mursi sendiri akan mengetuai himpunan raksasa rakyat Mesir bagi menyokong perjuangan rakyat Syria.Berikut adalah resolusi yang dicapai dalam persidangan atau muktamar khas tersebut.

Muktamar Khas Ulamak Ummah

SOLUSI MUKTAMAR ULAMA' UMMAH

1) Wajib Jihad untuk membantu saudara-saudara kita di Syria. Jihad melalui tubuh badan, kewangan dan menghantar senjata kepada mujahidin. Selain itu, diusahakan setiap cara lain untuk jihad dan bantuan kepada Mujahidin.

2) Apa yang berlaku di Bumi Syam, dari pencerobohan teruk oleh Iran dan Hizbu Syaitan dan rakan-rakan mazhab mereka tindakan "mengisytiharkan perang" terhadap Islam dan setiap negara Islam bukan sahaja Syria.

3) Wajib untuk menyatukan semua negara-negara Islam secara amnya dan menyatukan Mujahidin khasnya. Dan jika mana-mana pihak yang mempunyai pertikaian, kita kembali kepada al-Quran dan Sunnah.

4) Jemaah Ulama Umat Islam meminta negara Barat, Islam, PBB, negara-negara teluk, pakatan islam dan Liga Arab mengambil pendirian yang berani dan jelas terhadap penceroboh mazhab dan perlu membantu Mujahidin secara terbuka dengan semua yang mereka perlukan terutamanya senjata dan wang.

5) Memboikot semua negara yang membantu mereka seperti Rusia, China dan Iran (snake head). Wajib untuk mempunyai sokongan politik dengan melantik Duta dari rakyat Syria yang bersama perjuangan rakyat bukan sama sekali dari puak pembunuh.

6) Wajib kepada semua umat Islam untuk memboikot syarikat-syarikat dan apa-apa sahaja yang manfaat kepada Iran. Ia adalah bagi membalas dendam atas darah kanak-kanak Syria di tangan Iran.

7) Menjemput semua pemikir, penulis, ahli politik dan media untuk memulakan menyokong perjuangan Syria dengan semua cara.

8 ) Mengingatkan tentera Basyar, haram untuk membunuh mereka yang tidak bersalah dan haram untuk menyokong kezaliman alim Bashar. Dan adalah wajib untuk menyertai Mujahidin terhadap kuffar.

9) Mengingatkan PBB akan tanggungjawab Antarabangsa mereka terhadap apa yang berlaku di Syria. Meletakkan segala jenis tekanan ke atas mereka (Hizbu Syaitan dan Iran) kerana mereka mempunyai double standard dan kami mahu mendedahkan mereka kepada seluas-luasnya kepada umat Islam.

10) Membantah tindakan memanggil Mujahidin di Syria sebagai pengganas atau pemberontak daripada mana-mana media Islam. Mereka Mujahidin dan Pejuang Kebebasan. Pada masa yang sama, mereka menutup satu mata tehadap jenayah dahsyat yang dilakukan oleh Iran dan sekutunya.

11) Wajib ke atas semua Badan Bukan Kerajaan dan Organisasi-Organisasi Bantuan Kemanusiaan untuk segera dan bekerja keras untuk membantu Syria. Menyediakan mereka dengan ubat-ubatan dan makanan dan tempat tinggal. Dengan apa jua cara bagi membantu mereka sehingga mereka berjaya menentang musuh mereka.

Khamis 4 Syaaban 1434 Hijrah
Ulama Ummah Muslimin.
Kaherah,
Mesir.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...