Monday, January 4, 2010

Menjaga Kesucian Nama Allah

Emosi umat Islam di Malaysia ini mungkin sedikit terganggu dengan isu penggunaan nama Allah yang kembali hangat diperkatakan setelah Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Lau Lee Ban memutuskan bahawa bahawa larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap penggunaan perkataan 'Allah' adalah tidak sah dan batal. Dalam penghakimannya, beliau menyatakan perkataan Allah bukan hanya eksklusif untuk Islam sekaligus membenarkan pihak gereja katolik melalui penerbitan The Herald mahupun penerbitan bukan Islam yang lain, menggunakan perkataan 'Allah' sebagai terjemahan bagi perkataan 'Tuhan' dalam versi bahasa Melayu mereka. KDN bagaimanapun akan memfailkan rayuan berhubung keputusan tersebut bersama-sama Jabatan Perdana Menteri.

Islam Menang Dengan Hujah
Dalam menangani isu ini, mana-mana pihak sekalipun yang cenderung untuk menentang keputusan mahkamah ini harus tidak terlalu mengikut emosi walaupun hakikatnya hati kita memang terguris. Dalam sejarah panjang umat Islam, dalam setiap 'pertempuran' Islam menang dengan hujah dan bukanlah dengan menggunakan konsep "dictatorship" walaupun kita berada di pihak yang lebih 'superior'. Sebab itulah kita punya tokoh-tokoh ulamak Islam yang digelar "Hujjatul Islam" seperti Imam Al Ghazali mahupun Ibnu Taimiyyah. Malah dalam tahun terkebelakang ni pun kita punya tokoh yang terkenal dengan hujah bernas mereka dalam isu perbandingan agama seperti Almarhum Syeikh Ahmad Deedat mahupun Dr Zakir Naik. Kemenangan dengan hujah yang bernas adalah perlu agar Islam terus dihormati kawan ;dan lawan.

Penggunaan 'Allah' di Malaysia
Dalam konteks Malaysia,pada pandangan aku masyarakat umum sejak sekian lama mengiktiraf bahawa Allah dirujuk sebagai tuhan orang Islam. Dah 27 tahun aku hidup kat bumi Malaysia ni, tak pernah pula aku dengar atau terbaca penganut agama lain menggunakan istilah Allah sebagai tuhan mereka. Dalam erti kata lain istilah Allah adalah kata nama khas yang merujuk kepada tuhan orang Islam walaupun pada hakikatnya Allah adalah tuhan sekalian alam. Oleh yang demikian hujah yang mengatakan Allah ialah istilah Arab bermaksud tuhan dalam bahasa Melayu atau God dalam bahasa Inggeris adalah tidak terpakai dalam konteks Malaysia kerana ia telah menjadi kata nama khas. Sebagaimana mana istilah Yang DiPertuan Agong, sama ada dalam bahasa Inggeris, Melayu atau Arab, ianya akan tetap disebut sebegitu tanpa menukar kepada King dalam bahasa Inggeris atau Al Malik dalam bahasa Arab. Dalam kes ini alasan The Herald bahawa kalimah Allah digunakan untuk bahan penerbitan bahasa Melayu untuk menggantikan istilah God yang dalam bahan penerbitan bahasa Inggeris kerana God bermaksud Allah dalam bahasa Melayu adalah tidak boleh diterima. Jika benar mereka mahu menafsir istilah God ke dalam bahasa Melayu, perkataan yang harus digunakan ialah tuhan. Kita sebagai umat Islam konsisten dalam penggunaan istilah Allah yang merujuk kepada Tuhan Yang Maha Esa sama ada dalam apa jua bahasa.


Kesucian Allah Wajib Dijaga
Sebagai umat Islam adalah menjadi kewajipan kita untuk memelihara kesucian agama Islam termasuklah penggunaan kalimah Allah. Di saat kita mempunyai kekuatan, kita tentunya tidak rela kalimah Allah disamakan dengan konsep trinity anutan Kristian kerana Allah adalah Tuhan Yang Maha Esa sebagaimana yang wahyukan dalam surah Al Ikhlas dalam kitab suci Al Quran. Jika kita membiarkan sahaja ianya berlaku, seolah-olah kita rela Allah disyirikkan secara terang-terangan. Malah yang lebih kita khuatir ialah umat Islam yang tidak mendalami ilmu agama akan terkeliru malah lebih buruk lagi akidah mereka akan tergugat kerana kekeliruan ini.

Bayangkan jika ada individu yang berniat jahat datang kepaada seorang kanak-kanak atau remaja Islam lalu berkata, "Adik percaya dan menyembah Allah?" Lalu remaja itu menjawab, "Tentulah, saya orang Islam". Orang itu terus berkata, "Agama Kristian juga menyembah Allah.Malah kami hanya perlu sembahyang sekali seminggu saja tak seperti orang Islam yang kena sembahyang 5 kali sehari. Mana lebih senang, sekali seminggu atau 5 kali sehari?" Jawab remaja itu, "Tentulah sekali seminggu".. Orang itu terus mencucuk jarumnya, "Kalau macam tu, lebih baik kamu ikut kami. Agama mana-mana pun takpe.Yang penting kita sembah Allah".

Nauzubillah. Perkara seperti inilah yang ingin kita elakkan berlaku pada masa hadapan.

Apa Tujuan Sebenar The Herald?
Mengapa tiba-tiba saja pihak gereja katolik memohon untuk menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan mereka. Adakah selama ini penganut Kristian tergugat keimanan mereka atau tidak cukup yakin dengan ajaran Kristian kerana istilah Allah tidak digunakan? Tidakkah cukup dengan istilah Jesus Christ, Rohul Kudus atau God dalam ajaran Kristian? Atau permohonan ini sememangnya ada agenda tersembunyi untuk menyebarkan dakyah Kristian kepada orang Melayu Islam? Jika itulah tujuannya, maka perbuatan The Herald itu cuba melanggar perlembagaan Malaysia yang jelas melarang keras penyebaran agama lain ke atas orang Islam. Jika inilah sebabnya KDN bukan sahaja perlu membuat rayuan tetapi juga harus mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka kerana cuba melanggar perlembagaan persekutuan. Lebih membahayakan lagi, isu ini boleh membawa kepada ketegangan kaum yang mengancam kesejahteraan negara. Sanggupkah kita mengorbankan keharmonian yang telah kita bina disebabkan isu yang tiba-tiba diungkit ini?

Bersatu Menegakkan Kebenaran
Dalam menangani isu ini, semua umat Islam tidak kira daripada mana-mana persatuan mahupun apa jua ideologi politik harus bersatu untuk menyelesaikan kemelut ini dengan bijaksana. Dalam menjaga kesucian dan kedaulatan Islam, perkiraan politik atau apa jua kepentingan lain harus ditolak ketepi seketika. Yang benar tetap benar walaupun pahit untuk ditelan. Andai tindakan kita membela agama Allah akan menyebabkan kita kehilangan undi sekalipun, kita wajib untuk melaksanakan. Buktikan kepada dunia bahawa walau seteruk manapun kita, kita akan tetap bangkit bersatu apabila akidah kita diancam. Takbir!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...