Saturday, May 28, 2011

Ziarah Mangsa Tanah Runtuh oleh Munsyid Malaysia

Alhamdulillah, pagi semalam aku sempat menyertai program ziarah dan penyampaian sumbangan oleh komuniti nasyid Malaysia yang terdiri daripada artis nasyid, kelab peminat dan wakil-wakil syarikat rakaman serta media. Antara yang hadir semalam adalah artis nasyid seperti inteam, unic, mestica, al farabi band, as saufee, damai cuma tak semua cukup korum. Macam Mestica aku sorang je ade, As Saufee pun hantar Abg Wan sorang. Tak kisahlah, at least ada wakil. Sebenarnya lama lagi yang nak join tapi oleh sebab komitmen lain dan short notice maka tak dapatlah mereka ikut serta. Turut sama ialah Abg Ito Lara & family, Abg Zam (CEO Inteam Records), Waie (CEO Nasyeed.Com), Bro Azli (NCCV),Firdaus (Nasyid FM), Firdaus (MZMfc) dan tentunya Husaini dan Munsyid.Com Crew yang antara pihak terawal yang mencetuskan idea ini di facebook.

Al Farabi Band, Ito Lara, Waie, Aku dan adik-adik penghuni Madarasah Al Taqwa
Walaupun program ini dirancang dalam tempoh tak sampai 5 hari, alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupun dalam suasana yang sederhana.Aku ngan team Nasyeed.Com sebenarnya tiba agak lewat. Masa kami sampai tu upacara penyampaian sumbangan sedang dijalankan. Jadi kami terus dijemput menyampaikan sumbangan berupa beberapa unit set kompang Melayu dan Arab kepada wakil Madrasah At-Taqwa. Inteam turut menyumbang satu set congga manakal Rabbbani menyumbang darbuka. Kami berpakat menyumbangkan set percussion ni sebab kami diberitahu peralatan nasyid mereka hampir semuanya musnah malah antara yang terkorban juga adalah ahli-ahli kumpulan nasyid mereka yang sedang bersiap sedia untuk mengadakan persembahan pada sebelah petangnya ketika tragedi tersebut berlaku.

Terima kasih semua
Aku dan Waie, sempat berbual dengan seorang sukarelawan rumah anak yatim Madarsah Al Taqwa yang turut terlibat dalam tragedi tersebut. "Saya sebenarnya 2-3 hari lepas saya dah ok (emosi) tapi hari ini bila saya lihat percussion ni semua saya tak tahan..(sambil air matanya bergenangan terkenangkan adik-adik dan teman-teman yang terkorban)" . Sumbangan kami dan para penasyid mungkin tidaklah sebesar mana namun kami harap ianya sedikit sebanyak dapat memberi sokongan moral dan mengurangkan beban mangsa tragedi. Semoga roh mereka yang telah pergi damai di sana dan mendapat rahmat ilahi.. Al fatihah..

p/s: Nantikan program susulan yang kami (penasyid Malaysia) rancang untuk dilaksanakan pertengahan Jun ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...